Karo halı, 25×100 cm, 20×100 cm vb ölçülerdeki dikdörtgen parça halıların birleşiminden oluşan halı çeşididir. En çok bilinen Polyamid (PA) ve Polipropilen (PP) iplik cinsleriyle üretilir. Yüzeydeki iplik hav yapısına göre de çeşitlere ayrılmaktadır;
Hav : plank halı üst kısmındaki yüzeyi oluşturan iplik üst kısmana hav denir.
Bukle Havlı (Loop Pile): hav yüzeyi kesilmemiş buklelerden meydana gelen halı çeşididir.
Kesik Havlı (Cut Pile): Kesik hav ipliklerinden oluşan yüzeye sahip plank halı dokusudur.
Kesik ve Bukle Havlı Halı: (Cut & Loop Pile) plank halı kesik uçlu hav iplikleri ve buklelerin kombinasyonundan oluşur.
Özellikle Ticari tip mekan zemin kaplama çözümü olarak; Kalite, renk ve desen çeşitliliği açısından günümüzde en çok kullanılan zemin döşeme malzemesi olarak öne çıkmış bulunmaktadır.
Plank Halılar kaplama çeşitleri ile; mekanlarınız da estetik bir görünüm sağlar. Konfor ve hijyen sizin için olmazsa olmaz bir koşul ise kullanmanız gereken zemin döşeme malzemesi olacaktır.
Yangın standartlarına uygun olan tüm halı kaplama çeşitlerimiz ISO 9001, ISO 14001, CRI Plus, Leed Credit, CE sertifikalarına sahip olmasının yanı sıra Akustik Performansı, Ses yalıtımı ve statik enerji dayanımı yüksektir.
Voxflor plank halılar, Tessera plank halılar, AZM plank halılar, Flotex plank halılar vb her yönden avantajlı bu döşeme ürünlerimiz ile; ofis zeminleri, sinema ve tiyatro salonlarında, konferans, konser ve kongre salonlarında, ticaret merkezlerinde, fabrikaların yönetim ofislerinde, hava alanlarında, fuarcılık sektöründe, kamu ofis alanları, oteller ve yönetim ofislerinde, banka yönetim binaları ve şubelerinde, devlet dairelerinde kullanılabilmektedir.
Plank Halı Zemin Kaplamasının Avantajları
Genelde yükseltilmiş döşeme üzerine olduğu kadar, betonarme döşeme üzerinde rahatlıkla uygulanabilmektedir. Zemin tasarım seçeneklerini artırmak için LVT zemin kaplama ile kombin yapılıp kullanılabilir.
En önemli avantajları ise döşenmiş olan halının bütün olarak değil gerektiğinde lokal müdahale ile istenilen belirli kısımlarının sökülüp değiştirile bilmesidir. Ayrıca zeminde farklı renkler farklı kombinasyonlarla kullanılarak istenen desenler oluşturulabilmektedir. dikdörtgen halı – ebatlanmış halıların bir başka avantajı da fire oranını düşürerek toplamda daha ekonomik olmasıdır.
Plank halılar, hijyeniktir, koku, nem, rutubet yapmaz, temizlemesi oldukça kolaydır. Bu sebeple ofis, showroom, büro, şube gibi iç mekan alanlarında sıkça kullanılır. Antistatiktir, ortamda oluşan elektriği insan vücuduna aktarmaz, insan vücudunda bulunan elektriği topraklar.
Plank Halılarda Modülarite
Farklı kapalı ve açık ofis sistemlerine sahip olan modern ofis ortamları sık tasarım değişikliklerine uygun olmaları için esneklik düşünülerek tasarlanmışlardır. Modüler sistem zeminler, yeni ihtiyaçlara kolayca uyarlanabilir ve yeniden düzenleme masrafını azaltır.
Plank halılar uygulanırken; modüler zemin tasarımına uygun telefon, elektrik ve diğer zemin altı teknik sistemlerde değişiklik yapma şansı sağlar.
- Maksimum tasarım esnekliği, maksimum dizayn ve renk esnekliği
- Hızlı ve kolay uygulama tekniği
- Güçlü mimari teknik destek olanağı sağlar.
- Uygulama esnasında oluşabilecek israfın azalması.
- Zarar görmüş ya da lekelenen kısımların tekrar revize edilmesi veya onarılması
- En ufak ayrıntılara hızlı müdahale edilebilir ve yenilenebilir.
- Diğer zemin sistemleri ile uyumluluk (Yükseltilmiş döşeme, LVT, SPC, LVP vb)
Plank Halı Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Plank Halı seçimi yaparken mutlaka önceliklerimizi belirlemeliyiz. Öncelikler her zaman kişiye ya da kurumlara göre değişkenlik arz edebilir. Örneğin yoğun insan trafiğinin olduğu bir zeminde konforun daha geri planda olduğu iplikleri kısa ve kolay temizlenebilen aynı zamanda da uzun yıllar kullanabilecek bir halı seçebiliriz. Trafiğin daha az olduğu yönetici ofisi gibi alanlarda ise uzun iplikli daha ağır gramajlı konforlu bir halı tercih edebiliriz. Sinema salonu gibi akustik özelliğin ve yoğun trafiğin ön planda olduğu bir yerde buna göre yüksek akustik özelliğe sahip bir halı seçimi uygun olacaktır. Bütün bu anlatılanların dışında tabiki bir de bütçe meselesi var. Eğer sınırlı bir bütçe varsa buna uygun olarak polyamid ipliğe göre dayanım süresi daha kısa olan polipropilen iplikli halılar da tercih edilebilir. Genelde polyamid iplikli halıların 10 yıl gibi bir garanti süreleri varken polipropilen ipliklerde bu süre 5 yıl civarındadır. Tabi ki bu süreler kullanım ömürleri değildir. Kullanım ömürleri yapılan düzenli bakım ve seçilen halının kalitesine göre 20 yıla kadar çıkabilmektedir.
Ticari Tip plank halı seçimi sırasında bir diğer hususta kullanım amacına yönelik teknik özelliklerin belirlenmesi. Özellikle yoğun trafikli alanlarınız için bu özelliklerin belirlenmesi çok önemlidir.
Plank halılar, özellikle günümüz ofis alanları için benzersiz zemin kaplama ürünü olmasının yanı sıra, ofis zeminlerinin görünümüne ve ambiyansına katkı sağlar. Akustik yapıda olmaları da, ortamın ses yalıtımı için önemli bir faktördür.
Plank Halı Kullanım ve Uygulama Alanları
Tüm ticari tip kapalı alanlarda kullanılabilmesi mümkün olan plank halılar, genellikle bazı alanlarda yoğun olarak tercih edilmektedir. Hemen hemen her ticari alanda tercih edilen plank halılar, sessiz olunması gereken zeminlerde tercih edilmektedir. İşte başlıca plank halı kullanım alanları…
- Ofis – Büro Zeminleri
- Banka Şube ve Yönetim Ofisleri
- Kamu Kurum ve Kuruluş Alanları
- Hava alanı – Hava limanı
- Kongre Salonu Zeminleri
- Tiyatro Salonu Zeminleri
- Sinema Salonu Zeminleri
- Fuar Alanı Zeminleri
- Showroom Zeminleri
- Fuar Alanları
- Hastane Zeminleri
- Hotel – Otel Zeminleri
- Bazı Restoran Zeminleri
- Spor Salonu Zeminleri
- Mağaza Zeminleri